Ett år med Youtube

Ett år med Youtube

För ett år sedan startade jag min youtubekanal. Efter det lade jag mer tid på att göra videoklipp än blogginlägg.

Så här ser statistiken ut för youtubekanalen:

Det har blivit 13,8 tusen visningar (klick), 3,5 tusen visningstimmar och ungefär 300 prenumeranter. Det syns tydligt att mängden tittare har ökat. Framför allt så har mina två filmer om Einsteins relativitetsteori, som jag spelade in med Sören Holst, dragit mycket trafik. De filmerna krävde också mest planering.

Att göra en youtubefilm tar rätt så mycket tid. Det som tar mest tid är allt småpillande som krävs för att ljud och bild ska fungera ok, som färgkorrigering, brusreducering, ljudnormalisering och så vidare. Jag använder flera olika program för att göra filmerna: Final Cut Pro (redigering), Logic Pro X (ljudredigering), Affinity Photo (thumbnails), Da Vinci Studio (färgkorrigering).

Filminspelningarna har överlag fungerat bra. Men under min första inspelning utomhus upptäckte jag att min kamera stängde av sig själv efter prick 30 minuters inspelning (mitt under pågående inspelning). Det visade sig att en fotokamera har en annan skattesats än en videokamera, och själva definitionen av en videokamera är att den kan spela in mer än 30 minuter film oavbrutet. Därför lade Canon in en artificiell begränsning på 30 minuter i fotokameran för att den skulle förhålla sig till EU:s skatteregler. Helt klart en extremt praktisk och användbar funktion på en kamera att den stänger av sig själv efter 30 minuter.

Det kommer bli fler filmer framöver, men kanske inte så många som under första året.

Brian Greene
Previous Till tidens slut med Brian Greene
Next Därför är Pluto inte en planet

Leave a comment