Blog

Blog posts

Here I write more and more seldom. Preferred language is Swedish.

Rymdens estetik

På bild ser rymden ut som ett färgsprakande, kosmiskt landskap. Men vad är det egentligen vi ser när vi hänförs av en lilaglittrande galax eller ett orangeglödande svart hål? I den här artikeln, som publicerades i Glänta nr 2, 2022, letar jag efter rymd­estetikens jordiska rötter.

Continue Reading

Kvantfysiken och verkligheten

Vad säger egentligen kvantfysiken om verklighetens beskaffenhet? Detta är den tredje och sista delen i en samtalsserie med fysikern Sören Holst. Vi pratar om det fenomen som utgör kärnan i kvantfysiken, nämligen kvantsammanflätning.

Continue Reading
Rumtiden

Rumtiden – en ny podd om vetenskap och litteratur

Idag lanserade jag en ny podd om vetenskap och litteratur. Podden heter Rumtiden och har en hemsida. Måler är att göra en av de saker jag gillar bäst: att intervjua forskare och författare.

Continue Reading
Le rond universel

Konsttolkning: Le Rond Universel

Den 19 november 2021 höll jag ett föredrag på Örebro Konsthall om konstverket Le Rond Universel av Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans. Föredraget var en analys av konstverket utifrån en fysikers perspektiv. Du kan läsa hela föredraget nedan.

Continue Reading
Entanglement

The day after: Some thoughts on the 2022 Nobel Prize in Physics

The Nobel prize in physics 2022 went to John Clauser, Alain Aspect and Anton Zeilinger for their work on quantum entanglement. But what is quantum entanglement? And what does it tell us about how nature works?

Continue Reading
nobelpris 2022

Nobelpriset i fysik 2022

Var på plats vid Kungliga Vetenskapsakademin kl 9 för att bevaka Nobelpriset i fysik åt Forskning och Framsteg.

Inne i lokalerna håller vakter koll på att obehöriga inte slinker in. Allteftersom tiden gick fylldes lokalerna av mediefolk och kameror. Mycket kameror.

Continue Reading
Black hole

What is a black hole? Part 3: Plunging in

Have you ever wondered what it would be like to fall into a black hole? To see what happens inside the darkness? In this post we will plunge into a black hole.

Continue Reading

Naturbilder

Naturbilder tagna med min mobiltelefon. Reste runt i flera månader i Spanien och Frankrike under vintern 2021 och våren 2022 samtidigt som jag jobbade som distanslärare.

Continue Reading
Sagittarius A*

Sagittarius svarta hål, del 3: Vad har vi lärt oss?

Nu är bilden på Sagittarius A* ute! Här skriver jag ett par snabba anteckningar om vad jag tycker är mest vetenskapligt intressant utifrån de sex vetenskapliga artiklar som Event Horizon Telescope har publicerat och de Q&A:s som hölls efter presskonferenserna.

Continue Reading
Herschel Milky Way

Sagittarius svarta hål, del 2: Den första mörka idén

Vem var egentligen först med att föreslå att det kan finnas en mörk himlakropp i mitten av Vintergatan? Det överraskande svaret är spekulationer förekom för mer än 200 år sedan, och massan hos den föreslagna himlakroppen var nästan exakt densamma som vad astronomerna har mätt idag.

Continue Reading